Historie

Historie

 

Kersenlanders anno 1948
Kersenlanders anno 1949
Kersenlanders anno 1950

 

Blaaskapel De Kersenlanders is een van de oudste, nog bestaande, blaaskapellen uit de regio die werd opgericht (1948) als boerenkapel of hofkapel van de kersenkoningin tijdens de jaarlijkse kersen-oogstfeesten.

Daarnaast was blaaskapel De Kersenlanders  de boerenkapel van de carnavalsvereniging in Mierlo. Tot 1987 was de kapel altijd onderdeel van harmonie St. Lucia uit Mierlo.

Dat de Kersenlanders in de jaren vijftig zeer populair waren in de regio blijkt uit het feit dat ze overal gevraagd werden om tijdens talloze evenementen en tijdens carnaval op te treden. Zo stonden ze vijf jaar op rij in zaal Drouwen in Helmond en wat de Skymasters met zangeres Annie Palmen niet lukte, de Helmonders op de vloer te krijgen, lukte tot verbazing van de Skymasters de Kersenlanders wél !! Jaarlijks hoogtepunt voor de Kersenlanders waren de avonden van Herwonnen Levenskracht in het Patronaat. Voor vele Mierlonaren was dit dé culturele avond waar naar werd uitgekeken. Voor de zusters in het klooster was de blaaskapel een zeer gewaardeerde afleiding van het Latijnse gezang; door De Kersenlanders werd namelijk in het klooster gerepe­teerd.

In de vijftiger jaren maakte de blaaskapel ook al tournee’s naar het buitenland. Alles (voor die tijd) uiteraard in boerenkiel en op klompen. Het gehele repertoire werd uit het hoofd gespeeld.

In 1975 werd Harry Fransen muzikaal leider van de kapel en werd de repertoire keuze voornamelijk Egerländer en Tsjechische blaasmuziek. Onder zijn leiding maakte De Kersenlanders diverse concertreizen naar ondermeer Oostenrijk, Tsjechië, België, Frankrijk en Duitsland.

Vandaag de dag staat de kapel onder de inspirerende leiding van Chris de Baat, de opvolger van Harry Fransen.

De Kersenlanders  treden voornamelijk op in Mierlo en in de regio. Het repertoire is in de loop der jaren aangepast en naast de Egerländer, Bömischische, Moravische en Tsjechische muziek ontbreekt de huidige moderne blaasmuziek niet op het programma.

Al jaar en dag wordt wekelijks op donderdagavond van 20.00 tot 22.30 uur gerepeteerd in basisschool Puur Sang in Mierlo.